Хрыстос нараджаецца – слаўце!

Общество

«Я абвяшчаю вам вялікую радасць, якая будзе ўсім людзям: таму што сёння нарадзіўся вам у горадзе Давідавым Выратавальнік, Які ёсць Хрыстос Гасподзь».

(Лк. 2, 10-11)

Улюбёныя ў Хрысце

браты і сёстры!

Ад усяго сэрца віншую вас з Нараджэннем Хрыстовым. Гэта адна з самых радасных падзей нашай Царквы. “Хрыстос нараджаецца – слаўце! Хрыстос з Нябёс – сустракайце! Хрыстос на зямлі – узносцеся!” Гэта свята зямлі і неба, свята часу і свята вечнасці.

Мы ў 2016 раз з вялікім захапленнем і сардэчнай радасцю сустракаем непаўторную Боскую Любоў, якая прыйшла ў свет у вобразе нованароджанага Ісуса Хрыста з Яго безабароннасцю і сапраўды з’яўляецца ўзорам любові, што аддае сябе без астатку, ніколі не абараняецца, усё дае і на ўсё спадзяецца. У святую ноч, калі нарадзіўся Збавіцель свету, Анёлы запелі на нябёсах “Слава ў вышніх Богу, і на зямлі мір, у людзях Боская ласка” (Лк. 2, 14). Трэба задумацца аб тым, што менавіта ў гэтых словах змяшчаецца правіла пабудовы жыцця чалавека.

Гасподзь прыйшоў на зямлю, каб ачысціць нас ад граху. На жаль, большасць людзей за ўсялякімі вясёлымі падрыхтоўкамі, падарункамі, мітуснёй забываюцца аб асноўнай мэце свята Нараджэння Хрыстова. А сэнс яго ў тым, што Бог прыняў на сябе чалавечую плоць і аб’яднаўся з гэтай плоццю назаўсёды – нераздзельна, неразлучна і нязменна. Нараджэнне Хрыстова нагадвае нам аб тым, што мы вельмі дарагія для Бога, Гасподзь любіць нас. Дзеля нашага выратавання і нас, людзей дзеля, прыйшоў на зямлю і ўвасабляецца Хрыстос. Адпаведна і мы павінны пастарацца прайсці свой жыццёвы шлях дзеля Хрыста, дзеля Бога. Так, каб ён стаў нам шляхам ад зямлі на Неба. Шляхам, які стаў адкрытым дзякуючы Нараджэнню Хрыста. Няхай і сэрца наша, і воля наша будуць накіраваны насустрач Богу, а гэта будзе тады, калі спачатку з прымусам, а потым і ахвотна, і з радасцю будзем мы насіць у сабе цудоўнае, усёмагутнае імя Госпада Ісуса Хрыста, калі воляй сваёй будзем прыгнятаць грахоўныя намеры, словы і справы, заклікаючы імя Збавіцеля нашага.

Гасподзь не чакае ад нас чагосьці незвычайнага, Ён чакае адданасці і поўнага даверу. І мы, як дзеці, праяўляючы непаслушэнства, спадзяёмся на міласць Божую, што Гасподзь, які любіць тварэнне Сваё, не пакіне нас, а прыме пакаянне. Усемагутны Бог надзяліў кожнага дабром і міласэрнасцю, любоўю і павагай. Толькі трэба памятаць, што ва ўсіх нас на гэтай грэшнай зямлі вельмі мала часу. Мы ўсім сваім жыццём павінны прынесці які-небудзь дар Госпаду. І калі яшчэ не паспелі, то давайце зробім тое, што будзе прыемна нашаму Збавіцелю. Гэта значыць, трэба прынесці, сябе ў ахвяру бліжняму: накарміць, абагрэць, сказаць добрае слова, выказаць увагу тым, хто жыве ў адзіноце побач з намі. Надыходзячае свята Нараджэння Хрыстова адчыняе нябесныя дзверы нашым малітвам – адчынім і мы свае дзверы тым, хто просіць у нас прабачэння. Сустрэнем сыходзячага з неба Госпада Ісуса Хрыста прымірэннем з нашымі блізкімі. Бо толькі там Бог, дзе ёсць мір і лад. Давайце правядзём Калядныя дні разам з Богам, молячыся, святкуючы, цешачыся разам са сваімі блізкімі, сваякамі, сябрамі.

Хочацца нагадаць, што ў новым, 2016 годзе Руская Праваслаўная Царква будзе святкаваць выдатны юбілей – 1000 гадоў назад узнік рускі манастыр на Святой Гары Афон у Грэцыі. Лічыцца, што манаства прыйшло да нас менавіта адсюль. Для праваслаўных усяго свету гэта адно з галоўных святых месцаў на зямлі. Царква заўсёды падзяляла і падзяляе нягоды ўсяго грамадства, якія Гасподзь пасылае для нашага навучання і пакаяння. А ў манастырах ідзе бесперапынная малітва за кожнага, за ўсю нашу краіну і за ўвесь свет.

Сардэчна віншую кожнага з вас, дарагія браты і сёстры, з вялікім святам Нараджэння Хрыстова і Новым годам! Няхай Гасподзь пашле вам найвялікшую радасць і благаславіць вас мірам, здароўем, шчаслівым жыццём і Сваёй усёмагутнай дапамогай. Няхай у сем’ях пануюць разуменне, любоў і павага. Услед за святым Васіліем Вялікім заклікаю: “Прыйдзіце, паклонімся разам з вешчунамі, аддадзім славу разам з пастырамі і будзем радавацца разам з Анёламі”.

З Божым благаславеннем –

Благачынны Валожынскай акругі,

настаяцель прыхода Святых Роўнаапостальных цара Канстанціна і царыцы Алены ў Валожыне протаіерэй

Дзмітрый АГІЕВІЧ



Добавить комментарий