Ці заўсёды карысны мёд

Безопасность и здоровье Важное

Медыцынскія перавагі мёду, якія падтрымліваюцца навукай:

1. У склад мёду ўваходзяць біялагічна актыўныя раслінныя злучэнні і антыаксіданты. Больш цёмныя гатункі мёду ўтрымліваюць больш розных злучэнняў.
2. Мёд з’яўляецца крыніцай энергіі, што робіць яго ідэальным для спартсменаў.
3. Высакаякасны мёд багаты антыаксідантамі, якія спрыяюць памяншэнню рызыкі сардэчных прыступаў, інсультаў і некаторых відаў раку. Ён таксама можа спрыяць падтрыманню зроку, умеранаму зніжэнню артэрыяльнага ціску.
4. Ужыванне невялікай колькасці мёду прыводзіць да ўмеранага зніжэння агульнага халестэрыну.
5. Памяншае болевыя адчуванні пры язве страўніка і іншых страўнікава-кішачных хваробах.
6. Мёд валодае антыбактэрыяльным і супрацьгрыбковым эфектам.
7. Памяншае раздражненне горла пры кашлі.
8. Мёд – прабіётык. У яго склад уваходзяць да 6 відаў лактабацыл і 4 віды біфідабактэрый.
9. Умацоўвае імунную сістэму, стымулюе вытворчасць імунных клетак.
10. Спрыяе здароваму кантраляванню за вагой. Даследаванні паказалі, што замена цукру мёдам можа фактычна дапамагчы прадухіліць павелічэнне вагі, а таксама знізіць узровень цукру ў крыві.

Але не трэба захапляцца мёдам, бо гэта можа прывесці і да шкодных наступстваў. У вялікіх колькасцях ён спрыяе атлусценню, вядзе да цукровага дыябету і іншых парушэнняў, звязаных з вялікай выпрацоўкай інсуліну.

Пры награванні вышэй за 45 градусаў мёд губляе ўсе карысныя ўласцівасці.

Залішняе яго спажыванне можа выклікаць моцны боль у жываце, харчовае атручванне, алергічныя рэакцыі і анафілактычны шок.

Мёд зніжае ўзровень артэрыяльнага ціску (небяспечна для гіпатонікаў).

Натуральны мёд захоўваюць у памяшканнях, абароненых ад прамых сонечных прамянёў пры тэмпературы не вышэй за 20°C.

Рэкамендуюць прымаць мёд у выглядзе водных раствораў (адна сталовая лыжка мёду на шклянку вады пакаёвай тэмпературы). Пры прыёме з лячэбнымі мэтамі лепш за ўсё пракансультавацца з урачом.

У кожнага гатунку мёду свая афарбоўка: у кветкавага – светла-жоўтая, у ліпавага – бурштынавая, у грэчкавага – карычневая. Магчымы розныя адценні, але натуральны мёд заўсёды празрысты, пакуль не крышталізуецца.